Ψυχομετρικοί δείκτες της κλίμακας εσωτερικής παρακίνησης σε ένα δείγμα διαδικτυακών φοιτητών Φυσικής Αγωγής - Γιαννούση, Μαρία; Μασάδης, Γρηγόρης; Λιάκος, Χαράλαμπος; Μαρινάκης, Δημήτρης; Βερναδάκης, Νικόλαος (Άθληση και Κοινωνία, 2020)
Σκοπός αυτής της έρευνας ήταν να μεταφραστεί το αγγλικό ερωτηματολόγιο της εσωτερικής παρακίνησης των McAuley et al. (1991) στα ελληνικά και να προσδιοριστεί η δομική εγκυρότητα και η αξιοπιστία της ελληνικής έκδοσης του. Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν τριακόσιοι είκοσι δύο (n=322) πρωτοετείς φοιτητές του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, οι οποίοι συμμετείχαν σ΄ ένα μάθημα τεχνολογίας από απόσταση. Ο συντελεστής συσχέτισης του Pearson χρησιμοποιήθηκε για να διασφαλιστεί ότι όλες οι προτεινόμενες ερωτήσεις σχετίζονταν με τη δομή του ερωτηματολογίου «εσωτερικής παρακίνησης». Η δομική εγκυρότητα του ερωτηματολογίου εξετάστηκε με διερευνητική παραγοντική ανάλυση (Exploratory factor analysis), ενώ η εσωτερική συνοχή των παραγόντων που εμφανίστηκαν εξετάστηκε με το συντελεστή α του Cronbach. Από τη διερευνητική παραγοντική ανάλυση προέκυψαν οι πέντε παράγοντες που προτείνουν οι κατασκευαστές (α. «Ενδιαφέρον-Απόλαυση», β. «Προσπάθεια-Σημασία», γ. «Αντιλαμβανόμενη Επιλογή», δ. «Αντιλαμβανόμενη Επάρκεια», ε. «Πίεση- Ένταση»). Παρόμοια επαληθεύθηκε και η εσωτερική συνοχή της κλίμακας. Τα αποτελέσματα δίνουν τη δυνατότητα στους ερευνητές να υποστηρίξουν ότι το ερωτηματολόγιο «εσωτερικής παρακίνησης» παρουσιάζει την απαραίτητη δομική εγκυρότητα, γεγονός που το καθιστά αξιόπιστο όργανο για την αξιολόγηση της εσωτερικής παρακίνησης προπτυχιακών φοιτητών Φυσικής Αγωγής που συμμετέχουν σε ένα μάθημα Νέων Τεχνολογιών στη Φυσική Αγωγή από απόσταση.