ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΜΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΧΗΜΕΙΟΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΣΕ ΕΓΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΧΟΛΗΦΟΡΩΝ

Συγγραφείς

  • Α. ΚΑΜΠΑΡΟΥΔΗΣ
  • Δ. ΚΑΡΑΚΑΝΤΖΑΣ
  • Π. ΚΑΣΔΟΒΑΣΙΛΗ

Περίληψη

Από τον Ιαν.1986-Δεκ.1987 εκτελέσθηκαν στο Α' Χειρ. Τμήμα του Γ.Ν.Καβάλας 342 εγχειρήσεις στα χοληφόρα. Εξαιρέθηκαν 28 περιπτώσεις που ανήκαν: Σε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, ή ευρίσκονται σε θεραπεία με κορτικοστεροειδή, ή ήταν ηλικίας μεγαλύτερης των 75 ετών,ή παρουσίαζαν εμπύημα χοληδόχου κύστης. Από τα υπόλοιπα περιστατικά, 276 ήταν χολολιθιάσεις και έγινε χολοκυστεκτομή και 38 χολοκυστο-χοληδοχολιθιάσεις και εκτελέστηκε χολοκυστεκτομή και χολοπεπτική αναστόμωση ή χοληδοχοτομή και τοποθέτηση σωλήνος KEHR. Με τυχαία επιλογή των ασθενών: Οι 98 με χολοκυστεκτομή και οι 14 με χολοκυστεκτομή-χολοπεπτική αναστόμωση ή KEHR δεν έλαβαν κανενός είδους χημειοπροφύλαξη, οι 96 και οι 12 αντίστοιχα έλαβαν περιεγχειρητική χημειοπροφύλαξη και στους 82 και 12 χορηγήθηκε πλήρης μετεγχειρητική χημειοπροφύλαξη. Οι μετεγχειρητικές επιπλοκές πυρετός, φλεγμονή, διαπύηση τραύματος ενδοκοιλιακή συλλογή δεν διέφεραν ποσοστιαία ανάμεσα στις τρεις ομάδες. Ο χρόνος νοσηλείας δεν επηρεάστηκε. Σε επεμβάσεις των χοληφόρων με κάποια επιλογή είναι δυνατή η μη χρησιμοποίηση χημειοπροφύλαξης χωρίς αύξηση της νοσηρότητας ενώ αποφεύγονται οι παρευέργειες και η τροφοδοσία με ανθεκτικά στελέχη της ενδονοσοκομειακής χλωρίδας.

Αναφορές

Altemeier W: Manual on control of infection in surgical patient. American College of Surgeons Lipincott Co.1980.

Φωτόπουλος Α: Παθήσεις Χοληφόρων. Ιατρικές εκδόσεις Πασχαλίδη Αθήνα 1984.

Βώρου Δ: Χειρουργικές Λοιμώξεις. Εκδόσεις Γρ. Παρισιάνος Αθήνα 1987.

Παπαδημητρίου Ι: Επιπλοκές στη Χειρουργική. Εκδόσεις Γρ. Παρισιάνος Αθήνα 1986.

Γιαμαρέλου Ε: Χημειοπροφύλαξη στη Χειρουργική. Συνταγογραφία Ε.Ο.Φ Αύγουστος-Σεπτέμβρης 1985, τόμος 2ος, τεύχος 4ο, σελ 63-69.

Fabry S, Meynet R, Soron Μ, Sepetzan Μ, Lambert D, Guillet R: Cost of nosocomial infections. World Journal of Surgery 1982, 6:362.

Nichols R: Use of prophylactic antibiotics in surgical practice. The American Journal of Medicine 1981, Vol 70.

Gunn Α: Antimicrobial prophylaxis in biliary surgery. World Journal Surgery 1982, 6:301

Λήψεις