ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΟΥΣΙΑ ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΤΩΝ ΨΥΧΑΣΘΕΝΩΝ

Συγγραφείς

  • Μ. ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ
  • Π. ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

Περίληψη

Τίθεται ζήτημα μεταρρύθμισης της υπάρχουσας νομοθεσίας για την ακούσια νοσηλεία των ψυχικά πασχόντων. Επισημαίνονται οι δυσκολίες που δημιουργούν οι ισχύουσες ρυθμίσεις στο θεραπευτικό έργο, η συμβολή του κυρίαρχου ρόλου της εισαγγελικής αρχής και της ευρείας χρήσης της έννοιας της επικινδυνότητας στον πολλαπλασιασμό και την παράταση των ακούσιων εισαγωγών. Προτείνεται ένα απλό σύστημα νομοθετικής ρύθμισης, όπου ο ψυχίατρος θα κρίνει κυρίαρχα και ανεπηρέαστα με γνώμονα το θεραπευτικό συμφέρον του ασθενούς. Η παρέμβαση της δικαστικής εξουσίας θα υπάρχει μόνο όταν κατά τη γενική νομοθεσία ζητείται δικαστική προστασία. Η νομοθετική αυτή μεταρρύθμιση είναι στενά συνδεδεμένη με τη γενικότερη ψυχιατρική μεταρρύθμιση και την εισαγωγή θεσμών της Κοινωνικής Ψυχιατρικής.

Αναφορές

Βαρουχάκης Χ: Το νομοθετικό διάταγμα 104/73 . Ένας νόμος της χούντας ακλόνητος και εν καιρώ δημοκρατίας . Τετρ. Ψυχ. 1984, 2:2.

Μανιτάκης Α: Οι εγγυήσεις προσωπικής ελευθερίας της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και η κράτηση ψυχασθενούς σε ψυχιατρικό ίδρυμα . Η συνταγματικότητα της ισχύουσας σχετικής νομοθεσίας. Ελλ. Επιθ. Ευρωπ. Δικ. 1983, 3: 539.

Κριαράς Κ: Παρατηρήσεις επί των εισαγωγών και εντολών εισαγγελέως εις το Θεραπευτήριο Ψυχικών Παθήσεων Τριπόλεως. Εγκέφαλος 1982, 19: 25.

Ανδρουλάκης Ν: Ποινικόν Δίκαιον. Γενικόν Μέρος (Α) σελ. 89 επ. εκδ. Ν. Σάκκουλα, Αθήνα-Κομοτηνή, 1985.

Τσαλίκογλου Φ: Ο μύθος του επικίνδυνου ψυχασθενή σελ. 122 εκδ. Παπαζήση, Αθήνα, 1987.

Liνaditis Μ: La dangerosite des schzophrenes en Grece. (Memoire). p. 20-25. lnstitut de Medecine Legale de Paris, Athenes-Paris, 1987.

Bottoms Α.Ε: Reflections on the renaissance of dangerousness. J of Pen. and Cr. Preν. 1977, 16: 70.

Caplan G: Principles of preνentiνe psychiatry. ed. Basic Books. New York, 1964.

Κόκατζης Ν. , Λυμπεράκης Ε, Μάνος Ν, Μίλιας Κ, Σακελλαρόπουλος Π. Σισσούρας Α, Φιλιάς Β: Μελέτη για την ψυχιατρική περίθαλψη στην Ελλάδα. Δελτίο Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. 1983, 19.

Λήψεις