Κοινωνικές συμπεριφορές παιδιών προσχολικής ηλικίας στο παιχνίδι εντός και εκτός τάξης: ομοιότητες και διαφορές - Σπαρρής Δ.; Κυριάκου Χ.; Δέρρη Β.; Κούλη Ο. (Άθληση και Κοινωνία, 2023)
Σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν να διερευνηθούν οι κοινωνικές δεξιότητες παιδιών, ηλικίας 2,5 έως 3,5 ετών, κατά το παιχνίδι εντός κι εκτός σχολικής αίθουσας, να εξεταστεί η πιθανή σχέση και οι πιθανές διαφορές των κοινωνικών τους δεξιοτήτων στα δύο περιβάλλοντα εφαρμογής τους. Συμμετείχαν οχτώ εκπαιδευτικοί προσχολικής αγωγής, οι οποίοι εκτίμησαν τις κοινωνικές δεξιότητες 120 μαθητών ηλικίας 2,5 έως 3,5 ετών. Για τη συλλογή των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε το εργαλείο Matson Evaluation of Social Skills With Youngsters (ΜΕSSY ΙΙ; Matson, Neal, Worley, Kozlowski, & Fodstad, 2012), αφού ελέγχθηκε ως προς την αξιοπιστία και την εγκυρότητά του στον ελληνικό πληθυσμό (Δέρρη, 2014). Το ερωτηματολόγιο περιλαμβάνει τρεις παράγοντες/τύπους συμπεριφορών α) επιθετικές, β) προσαρμόσιμες και γ) αρνητικές/υπερβολική εμπιστοσύνη στον εαυτό. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, βρέθηκε στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ των συμπεριφορών του ίδιου τύπου στο παιχνίδι εντός και εκτός τάξης. Επίσης, διαπιστώθηκε στατιστικά σημαντική, θετική συσχέτιση μεταξύ επιθετικής και αρνητικής συμπεριφοράς/υπερβολική εμπιστοσύνη στον εαυτό αλλά και αρνητική συσχέτιση επιθετικής και προσαρμόσιμης συμπεριφοράς, και στα δύο περιβάλλοντα παιχνιδιού. Tέλος, τα παιδιά παρουσίασαν σημαντικά καλύτερες συμπεριφορές στο παιχνίδι εντός αίθουσας από ότι στο παιχνίδι εκτός αυτής. Το κινητικό παιχνίδι εντός κι εκτός αίθουσας μπορεί να αξιοποιηθεί περαιτέρω για τη διδασκαλία κοινωνικών δεξιοτήτων σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.