Συγκριτική μελέτη των επιδόσεων ελλήνων κολυμβητών – κολυμβητριών στις επιμέρους αγωνίστηκες κατηγορίες - Αρσονιάδης Γ.; Ανδρουλάκης Ι.; Τουμπέκης Α. (Άθληση και Κοινωνία, 2023)
Σκοπός της μελέτης ήταν να συγκριθούν οι επιδόσεις κολυμβητών-τριών παιδικής και εφηβικής ηλικίας και να εξεταστεί η απόσταση που τις χωρίζει από τις καλύτερες επιδόσεις ανδρών-γυναικών στα αγωνίσματα 50, 100, 200, 400 m ελεύθερο. Πραγματοποιήθηκε σύγκριση των δέκα καλύτερων επιδόσεων του έτους 2013, των κατηγοριών ανδρών-γυναικών, εφήβων-νεανίδων, παίδων-κορασίδων, παμπαίδων-παγκορασίδων-Α και παμπαίδων-παγκορασίδων-Β. Οι επιδόσεις των ανδρών είναι καλύτερες, συγκριτικά με τις υπόλοιπες κατηγορίες, σε όλες τις αποστάσεις (F16,129=11.78, p<0.05). Βελτίωση της επίδοσης εμφανίζεται σε κάθε αγωνιστική κατηγορία σε σύγκριση με την προηγούμενη (p<0.05), με εξαίρεση τη διαφορά μεταξύ παίδων και εφήβων σε όλες τις αποστάσεις (p>0.05). H επίδοση των γυναικών είναι καλύτερη σε όλες τις αποστάσεις συγκριτικά με τις κατηγορίες παγκορασίδων-Α και παγκορασίδων-Β (F16,129=9.30; p<0.05). Η μέση ετήσια μεταβολή της επίδοσης στις αποστάσεις 50, 100, 200, 400 είναι για τις γυναίκες 0.8, 0.8, 0.7, 0.8 και για τους άνδρες 2.1, 2.0, 1.9, 1.7% κατά έτος. Ωστόσο, οι Έλληνες κολυμβητές/τριες εμφανίζουν ταχεία βελτίωση στις κατηγορίες παμπαίδων-παγκορασίδων-Α-Β (κορίτσια: 1.0-3.0%, αγόρια: 3.0-6.0%) και επιβράδυνση της εξέλιξης μετά από την κατηγορία παίδων-κορασίδων, ειδικά στις αποστάσεις 200 και 400 μέτρα (-1.0 έως 3.0%). Η διαφορά στην απόδοση σε σχέση με τους ενήλικες κολυμβητές/τριες είναι παρόμοια ανεξάρτητα αγωνίσματος σε όλες τις κατηγορίες. Η ποσοστιαία βελτίωση της απόδοσης είναι αυξημένη στις μικρότερες και επιβραδύνεται στις μεγαλύτερες ηλικίες. Είναι σημαντικό να δοθεί έμφαση στη διατήρηση υψηλού ρυθμού βελτίωσης της απόδοσης σε Έλληνες κολυμβητές/τριες μετά την έναρξη της εφηβείας.