Η επίδραση των ψηφιακών διαδραστικών διαδραστικών παιχνιδιών άσκησης στην καρδιοαναπνευστική ικανότητα και στην υποκειμενική ζωντάνια νέων ενηλίκων - Νάνη Σεμίνα; Ματσούκα Ουρανία; Χατζηνικολάου Αθανάσιος; Αντωνίου Παναγιώτης (Άθληση και Κοινωνία, 2023)
Ο σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να διερευνηθεί η επίδραση των ψηφιακών διαδραστικών παιχνιδιών άσκησης σε φυσιολογικές παραμέτρους, καθώς και σε ψυχολογικές παραμέτρους νέων ενηλίκων. Στην έρευνα συμμετείχαν εθελοντικά είκοσι (Ν=20) φοιτητές της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ηλικίας 20-25 ετών. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες, την πειραματική (Ν=10) και την ομάδα ελέγχου (Ν=10). Η πειραματική ομάδα χρησιμοποίησε ως μέθοδο εξάσκησης τα ψηφιακά διαδραστικά παιχνίδια άσκησης Wii Nintendo Sports, ενώ η ομάδα ελέγχου δεν συμμετείχε σε καμία μέθοδο εξάσκησης. Η πειραματική ομάδα ακολούθησε ένα πρόγραμμα εξάσκησης 10 εβδομάδων στην κονσόλα, με 3 συνεδρίες την εβδομάδα και 30 λεπτά διάρκεια η κάθε συνεδρία. Οι δοκιμαζόμενοι εξετάστηκαν ως προς το σωματικό βάρος, το δείκτη μάζας σώματος, το σωματικό λίπος, τη μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου, τη μέγιστη καρδιακή συχνότητα και την υποκειμενική ζωντάνια, πριν την έναρξη και μετά το πέρας του παρεμβατικού προγράμματος. Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης έδειξαν ότι, ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για την πειραματική ή την ομάδα ελέγχου, υπήρξε στατιστικά σημαντική μείωση του σωματικού λίπους μεταξύ αρχικής και τελικής μέτρησης (F1,17=11.715, p<0.05). Ωστόσο, όσον αφορά στις υπόλοιπες παραμέτρους δεν διαπιστώθηκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ αρχικών και τελικών μετρήσεων στις δύο ομάδες (πειραματική και ομάδα ελέγχου). Συμπερασματικά, δε διαπιστώθηκε καμία στατιστικά σημαντική βελτίωση των παραμέτρων τόσο της σωματικής, όσο και της ψυχολογικής κατάστασης των ασκουμένων.