Συγκριτική ανάλυση των παραμέτρων των δεξιοτήτων του σερβίς και του μπλοκ στο σύνδρομο 2 μεταξύ νικητριών και ηττημένων ομάδων Πετοσφαίρισης ανδρών υψηλού επιπέδου. - Γιαννακόπουλος Ανέστης; Μπερμπερίδου Φανή; Ζέτου Ελένη; Γούργουλης Βασίλειος (Άθληση και Κοινωνία, 2023)
Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν να συγκρίνει τα τεχνικά στοιχεία των ομάδων ανδρών που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου το 2012. Το δείγμα αποτέλεσαν όλοι οι αγώνες (38) που πραγματοποίησαν οι ομάδες ανδρών, που συμμετείχαν στην προημιτελική, ημιτελική και τελική φάση. Τα στοιχεία που αξιολογήθηκαν ήταν το σερβίς, και το μπλοκ (Σύνδρομο 2). Η καταγραφή των παραπάνω τεχνικών στοιχείων έγινε μέσω παρατήρησης και καταγραφής του κάθε γεγονότος, σε ένα πρωτόκολλο που ήταν δομημένο με ξεχωριστή κλίμακα για την κάθε μεταβλητή. Για την στατιστική επεξεργασία των δεδομένων εφαρμόστηκε ανάλυση t-test για ανεξάρτητα δείγματα του προγράμματος SPSS. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, διαπιστώθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ νικητριών και ηττημένων ομάδων: α) στην κατεύθυνση του σερβίς (από ζώνη 1, t(74)=2.1, από ζώνη 6, t(74)=2.6), β) στο είδος του σερβίς (άλμα κυματιστό t(74)=2.5,κυματιστό t(74)=2.8, χωρίς άλμα δυνατό t(74)=2.6, σε άλλη εκτέλεση t(74)=4), γ) στην ποιότητα του σερβίς (μέτρια υποδοχή t(74)=2.5, κακή υποδοχή t(74)=2.5, πέρασμα απέναντι t(74)=2.6, άσσος t(74)=2.6), δ) στο είδος του μπλόκ (μονό t(74)=2.4), ε) ποιότητα μπλόκ (σπάσιμο & εύκολη άμυνα t(74)=2.6, κερδισμένο μπλόκ - πόντος t(74)=3.9, αντεπίθεση t(74)=2.1). Τα παραπάνω αποτελέσματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τους προπονητές ως στοιχεία, τα οποία θα πρέπει οι παίκτες τους να έχουν σε υψηλά επίπεδα επιτυχίας.