Η επίδραση της παρατήρησης εξειδικευμένου μοντέλου στη μάθηση της τεχνικής του πρόσθιου σε μικρά παιδιά - Χατζηττοφή Κωνσταντίνα; Ζέτου Ελένη; Βερναδάκης Νικόλαος; Χατζηγεωργιάδης Αντώνιος (Άθληση και Κοινωνία, 2023)
Σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν να εξετάσει αν η παρατήρηση εξειδικευμένου προτύπου σε συνδυασμό με προφορικές οδηγίες (λέξεις κλειδιά δεξιότητας) θα βελτιώσει την απόδοση και μάθηση της δεξιότητας της ποδιάς, καθώς και την επίδοση στο πρόσθιο, στο άθλημα της κολύμβησης, σε παιδιά ηλικίας 8 χρονών. Οι συμμετέχοντες ήταν 38 παιδιά ηλικίας 8 ετών, (ΜΟ=8,52, ΤΑ=1,39) 18 αγόρια και 20 κορίτσια, τα οποία δεν είχαν διδαχθεί τη δεξιότητα της ποδιάς του προσθίου. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε δυο ομάδες, την Πειραματική (Ν=20) και την Ελέγχου (Ν=18). Οι ασκούμενοι της πειραματικής ομάδας διδάχτηκαν τη δεξιότητα με οπτική πληροφόριση/ανατροφοδότηση και πιο συγκεκριμένα μέσω της παρακολούθησης εξειδικευμένου προτύπου (κορυφαίος αθλητής) στον ηλεκτρονικό υπολογιστή σε συνδυασμό με τις προφορικές οδηγίες (λέξεις κλειδιά) από τον προπονητής τους, ενώ οι ασκούμενοι της ομάδας ελέγχου ακολούθησαν την παραδοσιακή μέθοδο διδασκαλίας/ανατροφοδότησης (γνώση της απόδοσης) από τον προπονητή τους. Η διάρκεια του παρεμβατικού προγράμματος διήρκησε επτά εβδομάδες (έξι εβδομάδες εξάσκηση και μια χωρίς εξάσκηση για την αξιολόγηση της διατήρησης). Τα παιδιά συμμετείχαν στο πρόγραμμα δυο φορές τη βδομάδα. Η αξιολόγηση των ασκούμενων για την τεχνική έγινε με βιντεοσκόπηση και ανάλυση της κίνησης σε 4 σημεία, αφού ελέγχθηκε η εσωτερική και εξωτερική αξιοπιστία των παρατηρητών. Για την αξιολόγηση της επίδοσης χρησιμοποιήθηκε χρονόμετρο χειρός. Η ανάλυση διακύμανσης με επαναλαμβανόμενες μετρήσεις έδειξε ότι οι ασκούμενοι και των δυο ομάδων έμαθαν τη δεξιότητα, αλλά αυτοί της πειραματικής ομάδας ήταν καλύτεροι στην απόδοση και μάθηση από αυτούς της ομάδας ελέγχου. Όσον αφορά στην επίδοση οι ασκούμενοι και των δυο ομάδων βελτιώθηκαν, χωρίς να υπάρξουν διαφορές μεταξύ τους. Συμπερασματικά η παρατήρηση εξειδικευμένου πρότυπου σε συνδυασμό με τις προφορικές οδηγίες, είναι μια μέθοδος ανατροφοδότησης η οποία βελτίωσε σημαντικά την απόδοση και τη μάθηση της δεξιότητας της ποδιάς στο πρόσθιο σε μικρά παιδιά.