H επίδραση της εφαρμογής μυοπεριτονιακής μάλαξης (foam rolling) της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης στο εύρος κίνησης της ωμικής ζώνης - Σωτηριάδης Ευριπίδης Νικόλαος; Γιοφτσίδου Ασημένια; Μάλλιου Παρασκευή; Μπενέκα Αναστασία (Άθληση και Κοινωνία, 2023)
Σκοπός της έρευνας ήταν να βρεθεί αν η μυοπεριτονιακή μάλαξη με foam roller στη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, μετά από το πρωτόκολλο που εφαρμόστηκε θα βελτιώσει άμεσα το ενεργητικό εύρος κίνησης της ωμικής ζώνης στο κυρίαρχο άκρο σε υγιή αντρικό πληθυσμό και αν η επίδραση θα διαρκέσει μέχρι τα 15΄ και 30΄ μετά την παρέμβαση. Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 37 υγιείς άνδρες ηλικίας 18 – 50 ετών. Εργαλεία συλλογής δεδομένων αποτέλεσαν το ερωτηματολόγιο Par-Q and you μεταφρασμένο στα ελληνικά καθώς και το SST (Simple Shoulder Test), η εφαρμογή μέτρησης (iSetSquare) της plaincodeTM που διατίθεται για συσκευές android smartphone καθώς και μια μεζούρα εκατοστόμετρων. Οι συμμετέχοντες είχαν αποχή από οποιοδήποτε είδος προπόνησης για τουλάχιστον 96 ώρες. Οι αξιολογήσεις πραγματοποιήθηκαν πρίν την παρέμβαση, άμεσα μετά την παρέμβαση, 15΄και 30΄μετά την παρέμβαση. Αξιολογήθηκε το εύρος κίνησης κατά την κίνηση της κάμψης, της απαγωγής, της έξω στροφής, της έξω στροφής από απαγωγή, της στροφής από απαγωγή μόνο για το κυρίαρχο άκρο καθώς και με το τεστ κινητικότητας του ώμου (FMS) και για τα δυο άκρα. Το πρωτόκολλο ήταν 4 σετ των 30΄΄ με 30΄΄ διάλειμμα ρολάρισμα στη θωρακική μοίρα της σπονδυλική στήλης με foam roller της εταιρείας ‘’triggerpoint™. Η στατιστική ανάλυση επαλαμβανόμενων μετρήσεων χρησιμοποιήθηκε για την ανάλυση των αποτελεσμάτων. Στατιστικά σημαντικές διαφορές παρατηρήθηκαν για το FMS σε όλες τις χρονικές περιόδους μέτρησης, άμεσα και 15’ μετά την παρέμβαση μόνο για την κίνηση της κάμψης, της απαγωγής και της έξω στροφής, ενώ για την κίνηση της έξω στροφής από απαγωγή το εύρος κίνησης αυξήθηκε στατιστικά σημαντικά μόνο άμεσα μετά την παρέμβαση. Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας διαπιστώθηκε ότι η μυοπεριτονιακή μάλαξη με foam roller στη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης βελτιώνει άμεσα και για σύντομο χρονικό διάστημα το εύρος κίνησης της άρθρωσης του ώμου.