Αξιοπιστία και εγκυρότητα της κλίμακας αξιολόγησης των διαπροσωπικών σχέσεων προπονητών-αθλητών (CART-Q) ομαδικών αθλημάτων - Ζετου Ελενη; Γρηγοριάδου Μαρία; Φιλίππου Φιλιππος; Βερναδάκης Νικόλαος; Τζιαμούρτας Αθανάσιος (Άθληση και Κοινωνία, 2023)
Σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν να εξετάσει την παραγοντική δομή, την εσωτερική συνοχή και την εγκυρότητα της κλίμακας αξιολόγησης των διαπροσωπικών σχέσεων μεταξύ προπονητών και των αθλητών τους. Δευτερεύοντας στόχος ήταν να εξετάσει αν σημειώθηκαν διαφορές όσον αφορά στο φύλο, στην ηλικία, εμπειρία, κατηγορία ομάδας και στο επίπεδο μόρφωσης των προπονητών. Το δείγμα αποτέλεσαν 200 προπονητές όλων των ηλικιών. Ως εργαλείο μέτρησης χρησιμοποιήθηκε το Ερωτηματολόγιο Σχέσεων Προπονητών-Αθλητών (Coach – Athlete Relationship Questionnaire; CART-Q) των Jowett και Ntoumanis (2001), το οποίο περιέχει 11 ερωτήσεις και αξιολογεί τρεις (3) διαστάσεις στη σχέση προπονητών-αθλητών: την εγγύτητα, τη δέσμευση και την αλληλοσυμπλήρωση. Αφού έγινε η παραγοντική ανάλυση, εξετάσθηκε η εσωτερική συνοχή ελέγχοντας τον δείκτη Cronbach’s α. Τα αποτελέσματα της παραγοντικής ανάλυσης, υποστήριξαν τους παράγοντες του πρωτότυπου εργαλείου και οι τιμές του δείκτη Cronbach’s α ήταν αρκετά υψηλές. Συμπερασματικά, η κλίμακα αξιολόγησης της προπονητικής επάρκειας, όπως προέκυψε από τις αντιλήψεις των αθλητών τους, θεωρείται έγκυρο και αξιόπιστο εργαλείο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον ελληνικό πληθυσμό. Όσον αφορά στις διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών προπονητών βρέθηκε ότι οι άνδρες σημειώνουν υψηλότερα σκορ στον παράγοντα «δέσμευση», από τις γυναίκες. Αντίθετα, στον παράγοντα «αλληλοσυμπλήρωση» οι γυναίκες σημειώνουν υψηλότερα σκορ από τους άνδρες. Αναφορικά με το επίπεδο εκπαίδευσης βρέθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές οφειλόμενες σε αυτό μόνο για τον παράγοντα «εγγύτητα», όπου οι προπονητές/προπονήτριες που είναι απόφοιτοι ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα Πετοσφαίρισης σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία σε σχέση με τους προπονητές/προπονήτριες που δεν έχουν πτυχίο ή παρακολούθησαν τις σχολές προπονητών. Από την άλλη, οι παράγοντες «δέσμευση» και «αλληλοσυμπλήρωση» δεν διέφεραν σημαντικά μεταξύ των προπονητών/προπονητριών με διαφορετικά επίπεδα εκπαίδευσης. Όσον αφορά στην κατηγορία της ομάδας βρέθηκαν διαφορές για τον παράγοντα «εγγύτητα». Οι προπονητές/προπονήτριες της Α΄ εθνικής σημειώνουν χαμηλότερο σκορ σε σχέση με τους προπονητές/προπονήτριες της Β΄ εθνικής, των τοπικών πρωταθλημάτων και αναπτυξιακών κατηγοριών. Τέλος, για τον παράγοντα «αλληλοσυμπλήρωση» δεν σημειώθηκε το ίδιο μοτίβο επιδόσεων, εφόσον οι προπονητές/προπονήτριες της Α΄ εθνικής σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία συγκριτικά με συναδέλφους τους που απασχολούνταν σε αναπτυξιακές κατηγορίες.