Οι τάσεις του σερβίς στην πετοσφαίριση ανδρών υψηλού επιπέδου. - Μπαρζούκα Καρολίνα; Σωτηρόπουλος Κωσταντίνος; Δρίκος Σωτήριος (Άθληση και Κοινωνία, 2023)
Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η ανάλυση και η σύγκριση των τεχνικών-τακτικών παραμέτρων των σερβίς που εκτελέσθηκαν από πετοσφαιριστές υψηλού επιπέδου μέσω της διερεύνησης των περιοχών από τις οποίες πραγματοποιήθηκαν, των περιοχών προς τις οποίες κατευθύνθηκαν και της απόδοσης που παρουσίασαν, ανά είδος. Καταγράφηκαν και αξιολογήθηκαν 3593 σερβίς από τις τελικές φάσεις, των Ολυμπιακών Αγώνων (ΟΑ) του 2012 (Ν=1939) και του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος (ΠΠ) του 2018 (Ν=1654). Η αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε με τακτική κλίμακα πέντε επιπέδων και η στατιστική ανάλυση έγινε με έλεγχο ανεξαρτησίας χ2 και ακριβή έλεγχο Fisher. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 2018 α) αυξήθηκε η συχνότητα των δυνατών περιστρεφόμενων σερβίς με άλμα (PJS) και μειώθηκε η συχνότητα των κυματιστών με άλμα (FJS), β) αυξήθηκε η συχνότητα των σερβίς που πραγματοποιήθηκαν από τις περιοχές 1 (SA1) και 5 (SA5) ενώ μειώθηκε η συχνότητα όσων πραγματοποιήθηκαν από την περιοχή 6 (SA6), γ) αυξήθηκε η συχνότητα των σερβίς που κατευθύνθηκαν προς το αριστερό τμήμα της κεντρικής και πίσω ζώνης του γηπέδου (CL και BL), ενώ μειώθηκε η συχνότητα των σερβίς προς το μεσαίο τμήμα της πίσω ζώνης του γηπέδου (BM), δ) η συχνότητα των PJS που αξιολογήθηκαν ως μέτρια ήταν μεγαλύτερη συγκριτικά με το 2012 ενώ των PJS που αξιολογήθηκαν ως καλά ήταν μικρότερη.