Η επίδραση του φύλου στη διάθεση, τη στάση και την πρόθεση για μελλοντική ενασχόληση παιδιών με νοητική αναπηρία απέναντι στα παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας πλήρους εμβύθισης - Μαρινάκης Δημήτρης; Παπαδόπουλος Ευάγγελος; Τσαμπαλάκης Ιωάννης; Καπίδης Παναγιώτης; Βερναδάκης Νικόλαος; Συροπούλου Αγγελική; Μπλαχάβα Μαρία; Γιαννούση Μαρία (Άθληση και Κοινωνία, 2023)
Σκοπός της μελέτης ήταν η διερεύνηση της επίδρασης του φύλου στη διάθεση, τη στάση και την πρόθεση για μελλοντική ενασχόληση, παιδιών με νοητική αναπηρία (ΝΑ) απέναντι στα παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας πλήρης εμβύθισης. Οι συμμετέχοντες της έρευνας ήταν τριάντα τρεις (n=33) μαθητές/τριες (16 αγόρια και 17 κορίτσια), ηλικίας 9 έως 10 ετών (M=9.58, SD=.502), οι οποίοι είχαν διαγνωστεί με ήπια ΝΑ, χωρίς να εμφανίζουν συννοσηρότητα ή κινητικά προβλήματα. Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν ένα πρόγραμμα κινητικών δεξιοτήτων βασισμένο σε πλήρη εμβυθιστικά εικονικά περιβάλλοντα (Playstation VR), διάρκειας 6 εβδομάδων. Ως εργαλείο μέτρησης χρησιμοποιήθηκε μέρος του ερωτηματολογίου ΑΔΑΣΠΜΕ των Ho, Lwin, Sng και Yee (2017) και συγκεκριμένα οι παράγοντες: «εμπειρία διάθεσης», «στάση» και «πρόθεση για μελλοντική ενασχόληση» με τα παιχνίδια ΕΠ, όπως αυτοί προσαρμόστηκαν για το ελληνικό κοινό από τους Syropoulou, Amprasi, Karageorgopoulou, Giannousi (2018). Οι παράγοντες περιλάμβαναν 15 ερωτήσεις αυτό-αναφοράς σε μία πενταβάθμια κλίμακα τύπου Likert από το «διαφωνώ απόλυτα» (1) μέχρι το «συμφωνώ απόλυτα» (5). Οι διαφορές του φύλου αξιολογήθηκαν με t-tests για ανεξάρτητα δείγματα (independent sample t-tests). Οι αναλύσεις t-test με ανεξάρτητα δείγματα δεν έδειξαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων του φύλου (αγόρια, κορίτσια) σε κανέναν από τους τρεις παράγοντες του ερωτηματολογίου ΑΔΑΣΠΜΕ. Συμπερασματικά, οι συμμετέχοντες, ανεξάρτητα από το φύλο τους, είχαν μια θετική διάθεση και στάση, με τα παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας, εμφανίζοντας μια ισχυρή πρόθεση για μελλοντική ενασχόλησή με αυτά.