Η συμμετοχή σε μαθήματα ελληνικού παραδοσιακού χορού συμβάλλει στη βελτίωση της ψυχολογικής διάθεσης ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1; - Mologiannidou, Lemonia; Mavridou, Zoe; Pitsi, Athena; Rokka, Stella (Άθληση και Κοινωνία, 2023)
Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί μία από τις πλέον συχνές χρόνιες διαταραχές στον κόσμο και αναδεικνύεται σε ένα από τα κυριότερα προβλήματα της δημόσιας υγείας. Σκοπός της παρούσης μελέτης ήταν να διερευνήσει την ψυχολογική διάθεση ατόμων που έχουν διαγνωσθεί με διαγνωσθεί με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και των πιθανών διαφορών μεταξύ αυτών που συμμετέχουν σε οργανωμένες χορευτικές δραστηριότητες ελληνικού παραδοσιακού χορού και εκείνων που έχουν υιοθετήσει τον καθιστικό τρόπο ζωής. Το δείγμα της μελέτης αποτελούνταν από 162 άνδρες και γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1. Το 40.1 (65) ήταν άνδρες και το 59.9% (97) ήταν γυναίκες. Από το σύνολο του δείγματος, το 54.1% (88 άτομα) συμμετείχε σε οργανωμένες δραστηριότητες ελληνικού παραδοσιακού χορού ενώ το 45.7% (74 άτομα) δεν συμμετείχε σε καμία οργανωμένη σωματική δραστηριότητα και ακολούθησε καθιστική ζωή. Η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με τη χρήση της ελληνικής έκδοσης (Ζέρβας, Εκκεκάκη, Ψυχουδάκη, & Κάκκος, 1993) του Profile of Mood State (POMS) των McNair, Lorr και Droppleman (1971). Η στατιστική ανάλυση των δεδομένων περιελάμβανε περιγραφική στατιστική (Συχνότητες) με δείκτες κεντρικής τάσης και διασποράς (μέσος όρος, τυπική απόκλιση), έλεγχος της εσωτερικής συνοχής (σύνθετη αξιοπιστία) και της δομικής εγκυρότητας (εξαγόμενος μέσος όρος διακύμανσης), t-test για Ανεξάρτητο δείγματα για τον έλεγχο πιθανών διαφορών λόγω συμμετοχής ή μη συμμετοχής σε οργανωμένα μαθήματα ελληνικού παραδοσιακού χορού. Η παρούσα μελέτη δείχνει τη θετική επίδραση της συμμετοχής σε χορευτικές δραστηριότητες ατόμων με διαβήτη τύπου 1 στη βελτίωση της συνολικής ψυχολογικής διάθεσης. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες με διαβήτη τύπου 1, που συμμετείχαν σε χορευτικές δραστηριότητες, εμφάνισαν χαμηλότερη μέση βαθμολογία στους παράγοντες της έντασης, της κατάθλιψης, της επιθετικότητας, της κόπωσης και της σύγχυσης, παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογική διάθεση, σε σύγκριση με αυτούς που ακολούθησαν καθιστική ζωή.