Η Ποδοσφαιρική Οπαδική Βία στον Ημερήσιο Τύπο (1920-2010) - Τσούμας Αθανάσιος (Άθληση και Κοινωνία, 2023)
Στο άρθρο αυτό επιχειρείται μια κριτική επισκόπηση ενός ενδεικτικού ερευνητικού υλικού από τις δημοσιογραφικές παρουσιάσεις των βίαιων περιστατικών κατά τις ποδοσφαιρικές συναντήσεις στον ημερήσιο Τύπο από τη δεκαετία του 1920 έως τα τέλη της δεκαετίας του 2000. Αυτή η διαχρονική μελέτη θέτει ουσιαστικά δύο ερευνητικά ζητήματα. Το πρώτο ζήτημα αφορά το πως αυτά τα περιστατικά παρουσιάζονται στον ημερήσιο Τύπο της εκάστοτε περιόδου, ενώ το δεύτερο αφορά το βαθμό συσχέτισης αυτών των δημοσιογραφικών πρακτικών με τις κοινωνικο-πολιτισμικές και πολιτικές συνθήκες. Η μελέτη ανιχνεύει πλεονάζουσα παρουσία στοιχείων εντυπωσιασμού στο δημοσιογραφικό αφήγημα και στην προβολή των εντάσεων μεταξύ οπαδών κατά τις αθλητικές συναντήσεις. Παράλληλα, αναδεικνύει τη συσχέτιση της δημοσιογραφικής ρητορικής και της νοηματοδότησης της βίαιης συμπεριφοράς των οπαδών, ως ακραίας και παρεκκλίνουσας, με το ιστορικό της πλαίσιο. Ειδικότερα φαίνεται ότι αυτή ακολουθεί περιόδους ύφεσης και έξαρσης, γεγονός που συσχετίζεται με περιόδους πολιτικής και οικονομικής έντασης.