Δείκτες και εργαλεία καθορισμού της υποκειμενικής και αγωνιστικής ετοιμότητας στο σύγχρονο ποδόσφαιρο - Βόλακλης Κωνσταντίνος (Άθληση και Κοινωνία, 2023)
Ο ακριβής καθορισμός της εξωτερικής επιβάρυνσης μίας προπόνησης ή ενός αγώνα (external load) και της εσωτερικής απόκρισης του οργανισμού σε αυτήν αποτελούν κρίσιμες παραμέτρους στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Επιπρόσθετα, το αίσθημα υποκειμενικής ευεξίας των αθλητών και η αγωνιστική τους ετοιμότητα πρέπει επίσης να αξιολογούνται τακτικά και να λαμβάνονται υπόψη στoν σχεδιασμό της προπονητικής διαδικασίας. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται ειδικά ερωτηματολόγια και ορισμένοι αιματολογικοί δείκτες όπως μυϊκά ένζυμα, ορμόνες, δείκτες φλεγμονής και παράγοντες του ανοσοποιητικού καθώς επίσης διενεργούνται και τεστ φυσικής απόδοσης. Στις μέρες μας με χρήση προηγμένης τεχνολογίας και της αντίστοιχης τεχνογνωσίας γίνεται εφαρμογή των ανωτέρω προκειμένου να επιτευχθεί πρόληψη των τραυματισμών και μεγιστοποίηση της απόδοσης.