Το κρυφό πρόγραμμα σπουδών στη σχολική Φυσική Αγωγή: Απόψεις φοιτητών/φοιτητριών - Φραγκογούλα Ευανθία Μαρία; Εμμανουηλίδου Κυριακή; Δέρρη Βασιλική; Φιλίππου Φίλιππος (Άθληση και Κοινωνία, 2024)
Η αθέατη πλευρά του προγράμματος σπουδών της σχολικής Φυσικής Αγωγής (ΦΑ) ενισχύει ή απομακρύνει τα παιδιά από την υιοθέτηση ενός δραστήριου τρόπου ζωής. Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η καταγραφή των απόψεων των φοιτητών/τριών, ως μελλοντικών διδασκόντων, για τις διδακτικές αποφάσεις και συμπεριφορές εκπαιδευτικών φυσικής αγωγής που μπορεί να αποτελέσουν θετικά ή αρνητικά μηνύματα του κρυφού προγράμματος σπουδών. Συμμετέχοντες ήταν 102 τελειόφοιτοι του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, που απάντησαν εθελοντικά και ανώνυμα σε ερωτηματολόγιο με τη χρήση 5/βαθμης κλίμακας διαβάθμισης και αιτιολόγησαν τις απαντήσεις τους. Από τα αποτελέσματα φάνηκε ότι οι φοιτητές/τριες εντόπισαν τα στοιχεία του κρυφού προγράμματος που σχετίζονται με την ανάγκη ύπαρξης ποικιλομορφίας δραστηριοτήτων, την καλλιέργεια της ατομικής υπευθυνότητας των παιδιών, την ανάπτυξη της δημιουργικότητας και της κριτικής τους σκέψης αλλά και με τις προσδοκίες των εκπαιδευτικών σύμφωνα με τις κινητικές ικανότητες των παιδιών. Ωστόσο δεν εντόπισαν στην πλειοψηφία τους τα κρυφά μηνύματα για την υποτίμηση της αξίας/σημαντικότητας του μαθήματος, τις έμφυλες διακρίσεις των αθλημάτων και την ανάγκη καλλιέργειας κοινωνικών δεξιοτήτων. Τα αποτελέσματα αποτελούν πληροφοριακό υλικό για την εστίαση των διδασκόντων στα πανεπιστήμια στην εξάλειψη υπολειπόμενων αντιλήψεων που πιθανά αποτυπώνουν εσφαλμένες μαθητικές εμπειρίες των φοιτητών/τριών από το μάθημα της ΦΑ.