Τα κίνητρα θέασης αγώνων ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου - Ζώρζου, Α.; Ζώρζου, Ι.; Κομποδιέτας, Δ.; Λάϊος, Α.; Μπεμπέτσος, Ε.; Ισπυρλίδης, Γ. (Άθληση και Κοινωνία, 2023)
Η παρούσα μελέτη είχε σκοπό να διερευνήσει τα κίνητρα των θεατών αγώνων του Ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Για το σκοπό αυτό, 2322 φίλαθλοι όλων των ομάδων της πρώτης επαγγελματικής κατηγορίας (Super League) που αγωνίστηκαν στο πρωτάθλημα 2011-2012, συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικό με τα κίνητρα θέασης ποδοσφαιρικών αγώνων (Socialization, Performance, Excitement, Esteem and Diversion, Funk et al., 2009) και ένα φύλλο ατομικών στοιχείων, μόνο στους εντός έδρας αγώνες των ομάδων και κάθε φορά πριν την έναρξη των αγώνων. Η στατιστική ανάλυση περιλάμβανε δείκτες περιγραφικής στατιστικής, καθώς και παραγοντική ανάλυση του ερωτηματολογίου η οποία ανέδειξε πέντε παράγοντες (κοινωνικοποίηση, επίδοση, διέγερση, επίτευξη και διαφυγή), μέσα από 10 ερωτήματα. Κύριος  παράγοντας παρακολούθησης αγώνων ποδοσφαίρου φαίνεται να είναι η «ευχαρίστηση» που αποκομίζουν οι φίλαθλοι, ενώ καθοριστικής σημασίας φαίνεται να είναι τόσο η «κοινωνικοποίησή» τους όσο και η «διαφυγή» από την καθημερινότητα. Συνεπώς η στρατηγική των ποδοσφαιρικών συλλόγων θα πρέπει να επικεντρώνεται στην ευχαρίστηση που προσφέρουν οι ποδοσφαιρικοί αγώνες πρωτίστως ως θέαμα και όχι ως συγκομιδή βαθμών, ώστε η παρουσία των θεατών να αυξηθεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.