Οι επιδράσεις ενός παρεμβατικού προγράμματος δόνησης και ενός προγράμματος δύναμης στην οστική πυκνότητα μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών. - Παρπόρης, Φώτιος; Κώστα, Γιώργος; Γιοφτσίδου, Ασημένια; Τοκμακίδης, Σάββας (Άθληση και Κοινωνία, 2023)
Η θετική επίδραση των προγραμμάτων άσκησης δύναμης και δόνησης στον ανθρώπινο οργανισμό αποτελεί αντικείμενο πολλών ερευνών, ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτών των προγραμμάτων στην οστική πυκνότητα μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών είναι αντικρουόμενα. Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να διερευνήσει τις επιδράσεις ενός προγράμματος άσκησης με δόνηση και ενός προγράμματος δύναμης στην οστική πυκνότητα γυναικών μετά την εμμηνόπαυση. Στην έρευνα συμμετείχαν 48 γυναίκες ηλικίας 51-65 ετών, οι οποίες κατανεμήθηκαν τυχαία τρεις ομάδες: 16 ομάδα προπόνησης δόνησης, 16 ομάδα προπόνησης δύναμης και 16 συμμετείχαν μόνο στις μετρήσεις ως ομάδα ελέγχου. Οι δύο ομάδες εξασκήθηκαν για 6 μήνες, τρεις φορές την εβδομάδα. Η οστική πυκνότητα αξιολογήθηκε με το όργανο μέτρησης Lunar Achilles Plus πριν και μετά την εφαρμογή των προγραμμάτων άσκησης. Πραγματοποιήθηκε ανάλυση διακύμανσης 3 (ομάδα) x 2 (μέτρηση) για επαναλαμβανόμενες μετρήσεις ως προς τη μεταβλητή «χρονική στιγμή μέτρησης» ώστε να βρεθούν οι πιθανές διαφορές μεταξύ των ομάδων πριν και μετά την παρέμβαση. Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων διαπιστώθηκε στατιστικά σημαντική διαφορά στην οστική πυκνότητα μετά την εφαρμογή των προγραμμάτων άσκησης και για τις δυο ομάδες. Επίσης, παρατηρήθηκε διαφορά στην αποτελεσματικότητα των δυο προγραμμάτων, χωρίς ωστόσο να είναι στατιστικά σημαντική. Συμπερασματικά, η εκτέλεση ασκήσεων ενδυνάμωσης και προγραμμάτων με πλατφόρμα δόνησης, κατά τη διάρκεια της προπόνησης προγραμμάτων δύναμης, μπορεί να βελτιώσει την οστική πυκνότητα σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, ενώ παρατηρήθηκε καλλίτερη ανταπόκριση στη βελτίωση της οστικής πυκνότητας με το πρόγραμμα δόνησης.