Η επίδραση ενός πρωτοκόλλου μυϊκής ενδυνάμωσης με ιμάντες TRX και πλειομετρικής προπόνησης στην αλτική ικανότητα ερασιτεχνών αθλητριών πετοσφαίρισης - Γκούντας, Κωνσταντίνος; Κασαμπαλής, Αθανάσιος; Δούδα, Ελένη; Τοκμακίδης, Σάββας (Άθληση και Κοινωνία, 2023)
Σκοπός της μελέτης ήταν να εξετάσει την επίδραση ενός πρωτοκόλλου μυϊκής ενδυνάμωσης με ιμάντες TRX και πλειομετρικής προπόνησης στην αλτική ικανότητα ερασιτεχνών αθλητριών πετοσφαίρισης. Στη μελέτη συμμετείχαν τριάντα δύο αθλήτριες πετοσφαίρισης ερασιτεχνικού επιπέδου (n=32), ηλικίας 24.5±4.2 ετών, οι οποίες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ισάριθμες ομάδες: την πειραματική ομάδα (n=16) και την ομάδα ελέγχου (n=16). Οι αθλήτριες της πειραματικής ομάδας (Ο-TRX) συμμετείχαν σε ένα πρωτόκολλο προπόνησης μυϊκής ενδυνάμωσης με ιμάντες TRX, διάρκειας 8 εβδομάδων ενώ η ομάδα ελέγχου (ΟΕ) εκτελούσε προπόνηση πετοσφαίρισης γηπέδου. Μετά τις 8 εβδομάδες η πειραματική ομάδα συνέχισε με ένα πρωτόκολλο πλειομετρικής προπόνησης διάρκειας 8 εβδομάδων και ακολούθησε ενεργητική ανάπαυλα 4 εβδομάδων. Πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις της αλτικής ικανότητας στην έναρξη, μετά από 8, 16 και 20 εβδομάδες, σε 6 δοκιμασίες αλμάτων: άλμα από ημικάθισμα με τα χέρια στη μεσολαβή, άλμα από ημικάθισμα με αντίθετη κίνηση και τα χέρια στην μεσολαβή, άλμα από ημικάθισμα με αντίθετη κίνηση και τα χέρια ελεύθερα, άλμα βάθους από 40cm, άλμα μπλοκ, άλμα πραγματοποίησης επίθεσης με βηματισμούς. Διαπιστώθηκε σημαντική βελτίωση των επιδόσεων σε όλες τις δοκιμασίες για την Ο-TRX (p<.001) ως αποτέλεσμα της προπόνησης μυϊκής ενδυνάμωσης. Μετά το πρόγραμμα πλειομετρικής προπόνησης οι επιδόσεις στις αλτικές δοκιμασίες βελτιώθηκαν περαιτέρω, παρουσιάζοντας στατιστικά σημαντικές διαφορές σε σχέση με την έναρξη του προγράμματος (p<.001). Οι επιδόσεις της Ο-TRX παρουσίασαν μια μικρή μείωση μετά την ενεργητική ανάπαυλα (0,5%-1,1%), σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση, παρέμειναν ωστόσο σημαντικά υψηλότερες, συγκριτικά με τις αρχικές επιδόσεις. Οι επιδόσεις της ΟΕ δεν διαφοροποιήθηκαν σημαντικά μεταξύ των μετρήσεων. Συμπερασματικά, η προπόνηση με ιμάντες, σε συνδυασμό με πλειομετρικές ασκήσεις, είναι ικανή να επιφέρει σημαντικές βελτιώσεις στην αλτική ικανότητα ερασιτεχνών αθλητριών πετοσφαίρισης. Επομένως, ασκήσεις με ιμάντες μπορούν να ενσωματωθούν στην προπονητική διαδικασία, στα πλαίσια της διαφοροποίησης των προπονητικών ερεθισμάτων. Επιπλέον, η κυκλική προπόνηση με σταθμούς πλειομετρικών ασκήσεων προκαλεί προπονητικό ερέθισμα ικανό να επιφέρει περαιτέρω θετικές προσαρμογές στην αλτικότητα των αθλητριών. Τέλος, η πλειοψηφία των προσαρμογών στην αλτική ικανότητα διατηρούνται στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, εφόσον το πρόγραμμα ενεργητικής ανάπαυλας εμπεριέχει ασκήσεις αλτικότητας.