Η επίδραση μιας παρέμβασης εικονικής πραγματικότητας στην κιναισθητική ικανότητα κοριτσιών ηλικίας 8-10 ετών - Καραγεωργοπούλου, Μαρία; Βερναδάκης, Νικόλαος; Αμπράση, Ευαγγελία; Συροπούλου, Αγγελική; Ζέτου, Ελένη; Αντωνίου, Παναγιώτης; Γιαννούση, Μαρία (Άθληση και Κοινωνία, 2023)
Σκοπός της μελέτης ήταν η διερεύνηση της επίδρασης δυο διαφορετικών παρεμβατικών προγραμμάτων εξάσκησης στην κιναισθητική ικανότητα κοριτσιών ηλικίας 8-10 ετών. Οι συμμετέχουσες της έρευνας ήταν τριάντα δύο (n=32) αθλήτριες πετοσφαίρισης ηλικίας 8-10 ετών, οι  οποίες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Την ομάδα ΠΕΕΠ η οποία παρακολούθησε ένα πρόγραμμα εξάσκησης της κιναισθητικής ικανότητας βασισμένο σε πλήρη εμβυθιστικά εικονικά περιβάλλοντα (Playstation Virtual Reality), και την ομάδα ΤΔ που παρακολούθησε ένα πρόγραμμα εξάσκησης της κιναισθητικής ικανότητας με Τυπικές Δραστηριότητες. Ως εργαλείο μέτρησης για την αξιολόγηση της κιναισθητικής ικανότητας χρησιμοποιήθηκε το κιναισθησιόμετρο (Lafayette Instruments Co,  Lafayette , IN). Η διερεύνηση των αρχικών διαφορών μεταξύ των δύο ομάδων της παρέμβασης για τη μέση επίδοση στην αξιολόγηση των κιναισθητικών ικανοτήτων προσδιορίστηκε µε τη χρήση της ανάλυσης t-test για ανεξάρτητα δείγματα (independent samples t‐test). Για την στατιστική ανάλυση των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε η ανάλυση διακύμανσης διπλής κατεύθυνσης με επαναλαμβανόμενες μετρήσεις στον τελευταίο παράγοντα (Two-Way Repeated Measures ANOVA). Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι ομάδες που παρακολούθησαν τα προγράμματα παρέμβασης (ΠΕΕΠ, ΤΔ) παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στην κιναισθητική ικανότητα τους, διατηρώντας τις επιδόσεις αυτές ένα μήνα μετά την παρέμβαση. Συμπερασματικά, οι δραστηριότητες οι οποίες είναι βασισμένες σε πλήρη εμβυθιστικά εικονικά περιβάλλοντα, δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμμετοχή των κοριτσιών στις πραγματικές αθλητικές δραστηριότητες πετοσφαίρισης που προάγουν την κιναισθητική ικανότητα, αλλά δύνανται να προσφέρουν μια επιπλέον δυνατότητα ώστε να αρθούν εμπόδια που αντιμετωπίζουν κατά τη συμμετοχή τους στις αθλητικές δραστηριότητες αυτές.