Η επίδραση της προπόνησης ιδιοδεκτικότητας και ισορροπίας στη δεξιότητα της μανσέτας πετοσφαιριστριών ηλικίας 13-15 ετών. - Αχιλλεόπουλος, Ιωάννης; Σωτηρόπουλος, Κωνσταντίνος; Ζαχαράκης, Εμμανουήλ; Δρίκος, Σωτήριος; Μπεκρής, Ευάγγελος; Μπαρζούκα, Καρολίνα (Άθληση και Κοινωνία, 2023)
Ο σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν η μελέτη της επίδρασης ενός προπονητικού προγράμματος ισορροπίας και ιδιοδεκτικότητας στη δυναμική ισορροπία και στη δεξιότητα της μανσέτας αθλητριών πετοσφαίρισης ηλικίας 13–15 ετών. Οι συμμετέχουσες ήταν 18 αθλήτριες που χωρίστηκαν σε μία πειραματική ομάδα (ΠΟ) και μία ελέγχου (ΟΕ). Η ΠΟ επιπλέον της προπόνησης πετοσφαίρισης ακολούθησε ένα προπονητικό πρόγραμμα ιδιοδεκτικότητας και ισορροπίας διάρκειας 8 εβδομάδων (3φορές/εβδομάδα). Η ΟΕ ακολούθησε μόνον το πρόγραμμα πετοσφαίρισης. Για την ανάλυση των αποτελεσμάτων των δοκιμαζόμενων στην ισορροπία αλλά και την επίδοση (Βαθμός Επίτευξης Στόχου: ΒΕΣ) και την τεχνική εκτέλεσης της μανσέτας (Βαθμός Ποιότητας Εκτέλεσης: ΒΠΕ) χρησιμοποιήθηκε ανάλυση διακύμανσης δύο παραγόντων με επαναλαμβανόμενες μετρήσεις στο δεύτερο παράγοντα. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι η δυναμική ισορροπία της ΠΟ παρουσίασε σημαντική βελτίωση σε σχέση με την αρχική μέτρηση και την ΟΕ (p<0,05). Στη μανσέτα παρουσιάσθηκε αύξηση του ΒΕΣ και του ΒΠΕ στο σύνολο των δοκιμαζομένων (p<0,05). Ωστόσο, η ΠΟ παρουσίασε αύξηση του ΒΠΕ τόσο σε σχέση με την αρχική μέτρηση και την όσο και με την ΟΕ (p<0,05). Συμπερασματικά φάνηκε ότι ένα στοχευμένο πρόγραμμα προπόνησης ιδιοδεκτικότητας και ισορροπίας μπορεί να επιφέρει βελτίωση της δυναμικής ισορροπίας των νεαρών αθλητριών πετοσφαίρισης ενώ παράλληλα μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στη βελτίωση της δεξιότητας της μανσέτας.