Κοινωνικές αντιλήψεις και δημόσιος λόγος για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης της βίας στα γήπεδα (2022) - Χουμεριανός, Μανώλης (Άθληση και Κοινωνία, 2023)
Η εργασία πραγματεύεται τις ισχύουσες κοινωνικές αντιλήψεις και αναπαραστάσεις που αφορούν την εκδήλωση επεισοδίων στο χώρο του ποδοσφαίρου, καθώς και τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπισή τους. Τα επιχειρήματα που διατυπώνονται στο πλαίσιο της μελέτης υποστηρίζονται τόσο από δευτερογενείς πηγές όσο και από πορίσματα έρευνας πρωτογενούς υλικού που αφορούν: α) τις απόψεις που προβάλει τμήμα του δημοσιογραφικού λόγου υπέρ της αυστηροποίησης κατασταλτικών μέτρων, β) τις πολιτικές τοποθετήσεις που κατατέθηκαν στη Βουλή, με αφορμή την ψήφιση του τελευταίου σχετικού νόμου (2022). Σύμφωνα με την κεντρική υπόθεση εργασίας οι συμμετέχοντες στο σχετικό δημόσιο διάλογο εστιάζουν συνήθως στην ανάδειξη και προβολή των επεισοδίων ως «έκτακτων», «παροδικών» περιστατικών τα οποία δε συγκαταλέγονται στη «φυσιολογική» ζωή. Η υλοποίηση αυστηρών κυρώσεων θεωρείται ικανή να επιτύχει την εξάλειψη της «οπαδικής βίας» και να οδηγήσει στην επικράτηση ενός «υγιούς» ποδοσφαίρου. Η κατίσχυση αυτής της αντίληψης απέτρεψε την εγγραφή του δημόσιου διαλόγου σε έναν ευρύτερο προβληματισμό για τη βία ως διάχυτου φαινόμενου στην κοινωνία μας (σε εργασιακούς χώρους, έμφυλη βία, ρατσιστική βία, κλπ.), με αποτέλεσμα η θέαση της «οπαδικής βίας» να είναι μονομερής και νοηματικά μετέωρη.