Τεχνολογικά συστήματα και εφαρμογές παρακολούθησης της εσωτερικής και εξωτερικής επιβάρυνσης στο ποδόσφαιρο - Παναγιώτου, Γιώργος (Άθληση και Κοινωνία, 2023)
Η παρακολούθηση του προπονητικού φορτίου (TL) εφαρμόζεται συνήθως για την αξιολόγηση της φυσικής προσπάθειας που επιτελεί ένας αθλητής κατά την προπόνηση (δηλ. εξωτερικό φορτίο) και της επακόλουθης ανταπόκρισης του αθλητή κατά την προπόνηση (δηλ. εσωτερικό φορτίο). Στόχος της καταγραφής της φυσιολογικής επιβάρυνσης είναι η αξιολόγηση και διαχείριση του συνολικού στρες το οποίο επωμίζεται ο κάθε ποδοσφαιριστής μέσω εσωτερικών και εξωτερικών προκλήσεων κατά τη διάρκεια της προαγωνιστικής και αγωνιστικής περιόδου. Οι πιο πάνω προκλήσεις οδηγούν σε διαταραχή της οργανικής ομοιόστασης μέσω ποικίλων φυσιοβιοχημικών ανταποκρίσεων οι οποίες σε ότι αφορά στην προπονητική και αγωνιστική τους προέλευση επεξηγούνται μέσω του «Συνδρόμου Γενικής Προσαρμογής». Οι εξωτερικές και εσωτερικές επιβαρύνσεις οι οποίες καθορίζουν το επιβαλλόμενο στρες στους ποδοσφαιριστές, προσδιορίζονται μέσω των συστημάτων χωροχρονικού προσδιορισμού θέσης κατά την προπόνηση και τον αγώνα. Η εκτεταμένη χρήση μέσων και μεθόδων καταγραφής της φυσιολογικής επιβάρυνσης στο ποδόσφαιρο αποσκοπεί ουσιαστικά στην εξατομίκευση της προπόνησης τόσο για τη βελτίωση της αγωνιστικής απόδοσης, όσο και για τη μείωση του κινδύνου πρόκλησης τραυματισμών μέσω εστίασης στις πτυχές οι οποίες αφορούν στην αθλητική απόδοση, τη φυσιολογική κατάσταση, το βιοχημικό προφίλ και τη διανοητική οξύτητα. Σε αυτό το πλαίσιο, πέραν των μεθόδων ανάλυσης βιολογικών δειγμάτων, καταγραφής φυσιολογικών δεικτών και της χρήσης επιμέρους ψυχομετρικών εργαλείων και άλλων κλιμάκων, έχει εξελιχθεί σημαντικά και προσαρμοστεί στο ποδόσφαιρο η τεχνολογία του Παγκοσμίου Συστήματος Θεσιθεσίας ή Στιγματοθέτησης (GPS) και η διασύνδεσή της με άλλους μικροηλεκτρομηχανικούς αισθητήρες. Όλα τα παραπάνω επιτρέπουν πολυδιάστατη καταγραφή άμεσων και προκυπτουσών ποσοτήτων οι οποίες αναλύονται στατιστικά για να αποδώσουν άμεση και πλήρη εικόνα της ανταπόκρισης του ποδοσφαιριστή στις προκλήσεις στις οποίες υποβάλλεται.