ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ ΤΟΥ ΙΞΩΔΟΥΣ ΤΟΥ ΠΛΑΣΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΟΞΕΙΑΣ ΙΟΓΕΝΟΥΣ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ

Συγγραφείς

  • Δ. ΓΛΑΡΟΣ
  • Μ. ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
  • Α. ΜΥΤΑΥΤΣΗ
  • Ο. ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ
  • Δ. ΧΑΤΣΕΡΑΣ
  • Α. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ
  • Ν. ΓΚΟΤΣΗΣ

Περίληψη

Σκοπός της μελέτης ήταν η συσχέτιση των μεταβολών των τιμών του ιξώδους του πλάσματος με την πορεία της οξείας ιογενούς ηπατίτιδας, κατά τη διάρκεια του ικτερικού σταδίου. Υλικό απετέλεσαν, 91 περιπτώσεις οξείας ιογενούς ηπατίτιδας, οι οποίες νοσηλεύθηκαν στο Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων Θεσ/κης (ΝΕΠΘ) και οι οποίες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη περιελάμβανε 53 περιπτώσεις μετρίας βαρύτητας και ομαλής πορείας (την παρόξυνση ακολούθησε κλινική και εργαστηριακή ύφεση), ενώ, η δεύτερη, 38 περιπτώσεις, με παράταση νοσηλείας και επανεμφάνιση κλινικοεργαστηριακών παροξύνσεων. Η εβδομαδιαία μέτρηση του ιξώδους έγινε με ημιαυτόματο τριχοειδικό ιξωδόμετρο. Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι τιμές του ιξώδους στην πρώτη ομάδα παρουσίασαν ομαλή σταδιακή αύξηση και πτώση ή ομαλή πτώση εξ αρχής, ενώ στη δεύτερη ομάδα, παρατηρήθηκαν αυξομειώσεις πριν από την τελική ομαλοποίηση. Και στις δύο ομάδες οι μεταβολές του ιξώδους παρακολούθησαν την κλινική και εργαστηριακή πορεία της νόσου. Συμπερασματικά, οι τιμές του ιξώδους, που εξαρτώνται, κυρίως, από τις πρωτεΐνες οξείας φάσεως (ινωδογόνο, σφαιρίνες), οι οποίες παράγονται στο ήπαρ, εκφράζουν τη συνθετική ικανότητα του ήπατος και με αυτό τον τρόπο αντανακλούν την πορεία της οξείας ιογενούς ηπατίτιδας. Παράγοντες όπως το μέγεθος της ποσοτικής ανοσολογικής απάντησης του ασθενούς, αλλά πιθανόν και η χολόσταση, επηρεάζουν τις τιμές του ιξώδους του πλάσματος.

Αναφορές

Koj Α, Gordon Η. Tbe Acute Phase Response to Injury and Infection. Amsterdam 1985: Elsevier.

Kushner I. Tbe Acute Phase Response: Απ Overview. Methods in Enzymology 1988; 163:373-83.

Kushner I. The Phenomenon of the Acute Phase Response. Αnn NY Acad Sci 1982;389:39-45

Kushner I. The Acute Phase Response: Αn Overview. Meth Enzymol 1988; 35:373-83.

Kushner J, Feldmann G. Control of tbe acute phase response. Demostration of C reactive protein synthesis and secretion by hepatocyte during acute inflamation in the rabbit. J Exp Med 1978; 148:466-477.

Harkness J. The viscosity of human plasma; its measurement in health and disease. Biorheology 1971;8:171- 93.

International Committtee for Standardization in Haematology (Expert

Panel οn Blood Rheology). Guidelines οn selection of laboratory tests for monitoring the acute phase response. J. Clin. Pathol. 1988;41: 1203-12.

Γλαρός Δ. Οι μεταβολές του ιξώδους του πλάσματος και του ορού κατά τη διάρκεια της οξείας ιογενούς ηπατίτιδας. Διδακτορική Διατριβή. Αλεξανδρούπολη: Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Ιατρική Σχολή, έτος 1990-91.

Γλαρός Δ, Σταυράτη Αλεξ, Καραγκούνης Κ, Σιδηρόπουλος Λ, Κολοκοτρώνη Δεσπ, Παπαχρήστου Α. Ανοσοηλεκτροφορητική μελέτη ασθενών με οξεία ιογενή ηπατίτιδα. Πρακτικά 8ου Βορειοελλαδικού Ιατρικού Συνεδρίου Θεσσαλονίκη 20-22 Μαΐου 1993:657-661

Sherlock S. Diseases of the Liver and Biliary System. 8th ed: Blackwell Scientific Publications, 1989:a 304-7,b 29-30.

Seplowitz ΑΗ, Shu Chien, Smith FR. Effects of Lipoproteins on Plasma Viscosity. Atherosclerosis 1981, 38:89-95.

Leonard Η, Arntz HR, Klemens UH. Studies of plasma viscosity in primary hyperlipopidemia. Atherosclerosis 1977; 28:29.

Παπαειωακείμ Μ. Το ιξώδες του πλάσματος και του ορού ως διαγνωστικός δείκτης. Διδακτορική Διατριβή Αλεξανδρούπολη: Δ.Π.Θ. Ιατρική Σχολή 1990.

Λήψεις