Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΔΟΓΜΑ ΣΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΩΝ ΛΙΠΟΠΡΩΤΕΪΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΞΩΔΟΥΣ ΤΟΥ ΠΛΑΣΜΑΤΟΣ

Συγγραφείς

  • Ν. ΓΚΟΤΣΗΣ
  • Ε. ΜΑΛΤΕΖΟΣ
  • Π. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ
  • Χ. ΑΝΤΩΝΟΓΛΟΥ

Περίληψη

Προκειμένου να διερευνηθεί η επίδραση της διατροφής κατά το ορθόδοξο ανατολικό δόγμα στα επίπεδα των λιποπρωτεϊνών και του ιξώδους του πλάσματος, προσδιορίσθηκε το ιξώδες του πλάσματος, η ολική χοληστερόλη, η HDL και τα τριγλυκερίδια σε 32 μοναχές Ελληνικής Ορθοδόξου Μονής τόσο κατά τη διάρκεια της καθημερινής διατροφής τους όσο και μετά από καθιερωμένη αυστηρή νηστεία. Η διάμεση τιμή του ιξώδους πλάσματος ελαττώθηκε σημαντικά από 1,500 cps κατά τη διάρκεια της συνηθισμένης διατροφής των μοναχών στο 1,416 μετά από αυστηρή νηστεία Σημαντική ελάττωση παρουσίασε επίσης η διάμεση τιμή της ολικής χοληστερόλης από 193 σε 163, της LDL από 119 σε 93, των τριγλυκεριδίων από 56 σε 30, αλλά και της HDL από 58 σε 51 mg%. Σε σύγκριση με τους μάρτυρες, οι μοναχές είχαν χαμηλότερες τιμές ιξώδους πλάσματος, τριγλυκεριδίων και LDL, καθώς και υψηλότερες τιμές HDL τόσο κατά τη διάρκεια της συνηθισμένης διατροφής όσο και κατά τη διάρκεια της αυστηρής νηστείας. Συμπεραίνεται ότι το εφαρμοζόμενο χωρίς παρεκκλίσεις διαιτολόγιο στις Ορθόδοξες Χριστιανικές Μονές, το οποίο χαρακτηρίζεται από τον πλήρη αποκλεισμό του κρέατος και κατά περιόδους και των γαλακτομικών προϊόντων, έχει ευνοϊκή επίδραση στις λιποπρωτεΐνες και στο ιξώδες του πλάσματος.

Αναφορές

Grundy SM, Denke ΜΑ: Dietary influences on serum lipids and lipoproteins. J Lipid Res 1990;31:1149-72

Wolfram G, Spann W: Ermaehrungstherapie der Dyslipoproteinaemien. Muench Med Wochenschr 1988;130:248-50

Shrapnel WS, Calvert GD, Nestel PJ, Truswell AS: Diet and coronary heart disease. The National Heart Foundation of Australia. (Review). Medical Journal of Australia, 1992;156:59-16

Keys Α: coronary heart disease in seven countries. Circulation 1970;41 (Suppl I): 1-199

Ritter MM, Richter WO, Schwahdt Ρ: Sekundaere Dyslipoproteinaemien. Internist 1992;33: 16-23

Τούτουζας Π. Η καρδιά σου, Αθήνα, Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, 1994, σελ. 99. .

Mebly CL, Toohey ML, Cebrick J. Blood pressure and blood lipids among vegetarian, semivegetarian, and nonvegetarian African Americans. Journal of Clinical Nutrition 1994;59:103-9

Yarnell JW, Baker IA, Sweetnam PM, et al. Fibrinogen, viscosity, and white blood cell count are major risk factors for ischemic heart disease. The Caerphilly and Speedwell colaborative Heart Disease Studies. Circulation 1991;83:836-44

Koenig W, Ernst Ε, Matrai Α. Blood rheology assosiated with cardiovascular risk factors and chronic cardiovascular disease: results of an epidemiologic crosssectional study. Angiology 1988;39:986-95 .

Becker RC. Tbe role of blood viscosity in the development and progression of coronary artery disease. (Review). Cleveland Clinic Journal of Medicine 1993;60:353-8

Pruzanski W, Watt JG: Serum viscosίty and hyperviscosίty syndrome in multiple myeloma. Αnn Intern Med 1972;77:85-360

Dintenfass L, Kammer S: Plasma viscosity in 615 subjects. Effect of fibrinogen, globulin and cholesterol in normals, peripheral vascular disease, retinopathy and melanoma. Biorheology 1977;14:247-51

Craveri Α, Tornaghi G, Pagandari L, Citella C, Leonardi G. Blood, plasma, erythrocyte viscosity and index of erythrocyte filtration in subjects with hyperlipemia. Minerva Med 1987;78:823-29

Μαλτέζος Ε, Παπαϊωακείμ Μ, Αντωνόγλου Χ, Τσακαλίδης Γ, Χριστακίδης Δ και Γκότσης Ν. Παράγοντες που επηρεάζουν το ιξώδες του πλάσματος. Πρακτικά 7ου Βορειοελλαδικού Ιατρικού Συνεδρίου, Θεσ/νίκη 1992;390-94

Friedewald WT, Levy RJ, Fredrickson DS: Estimation of the concetration of low-density lipoprotein cholesterol in plasma, without use of the preparative ultracentrifufe. Clin Chem 1972;18:499-502

Melby CL, Toohey ML, Cebric J. Blood presure and blood lipids among vegetarian, semivegetarian and nonvegetarian African Americans. Amj. Clih Nutr 1994; 59: 103-9

Ernst Ε, Pietsch L, Matrai Α, Eisenberg I. Blood rheology in vegetarians. Br J Nutr 1986;56:555

Keys Α, Anderson JT, Grandle F: Serum cholesterol response to changes in the diet. IV. Particular saturated fatty acids in the diet. Metabolism 1965;14:776-87

Miettinen ΤΑ, Kesaeniemi YA: Cholesterol asorption: regulation of cholesterol synthesis and elimination and within-population variatons of serum cholesterol levels. Am J Clin Nutr 1990;49:629-35

Contaldo F, Strazzullo Ρ, Postiflione Α, Riccardi G, Patti L, DIBiase G, Mancini Μ: Plasma high density lipoprotein in severe obesity after stable weight loss. Atherosclerosis 1980;37:163-67.

Richter WO, Jacob Β, Schwandt Richter Ρ: Long - Term effects of weight reduction on serum lipoproteins 8th Int Symp Atherosclerosis, Rome, 771 , 1988.

Mattson FH, Grundy SM: Comparison of effects of dietary saturated, monounsaturated, and polyunsaturated fatty acids on plasma lipids and lipoproteins in man. J Lipid Res 1985; 26:194-202.

Mensink RP, Katan MB: Effect of a diet enriched with monouhsaturated or polyunsaturated fatty acids on levels of low-density and high-density lipoprotein cholesterol in healthy women and Ν Engl Med 1989; 321: 436-41.

Sacks FM, Stamfar MJ, Munoz Α, McManus Κ, Canessa Μ, Kass EH: Effect of linoleic and oleic acids on blood pressure, blood viscosity, and erythrocyte cation transport J Am Coll Nutr, 1987;6:179-85

Moriarty AJ, Hughes R, Nelson SD, Balvane Κ. Streptokinase and redused plasma viscosity: a second benefit Eur J Haematol 1988; 41:35-36

Leschle Μ, Blanke Η, Stellwaag Μ, Motz W, Strauer BE : Hyperfibrinogenaemia and pathologogical plasma viscosity: factors in the pathogenesis of unstable angina pectoris DMW 1988; 29: 1175:81.

Heines AP, Cjakrabarti R, Fischar D, Meade TW, North WRS, Stirling Υ. Thrombosis Research, 1980; 19:139-48.

da Simone G, Devereux RB, Chien S, Alderman ΜΗ, Arlaw SA, Laragh JH. Relation of blood viscosity to demographic and physiologic variables and to cardiovascular risk factors in apparently normal adults Circulation 1990; 81:107-17.

Schutz Ε, Schuff-Wemer Ρ , Guttner Υ, Schultz S, Armstrong VW. Investigation into the haemorheological significance of postprandial and fasting hypertriglyceriaemia. Eur J Olin Invest 1993; 23: 270-6.

Λήψεις