Η αποτίμηση της διοικητικής ικανότητας του καθηγητή φυσικής αγωγής, ως διευθυντή σε σχολικές μονάδες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις αντιλήψεις των εκπαιδευτικών.

Συγγραφείς

  • Α. Αλατζόγλου Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
  • Ι. Αθαναηλίδης Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
  • Α. Λάϊος Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
  • Γ. Κώστα Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Περίληψη

Μέχρι το 1985 δεν επιτρέπονταν στους Καθηγητές Φυσικής Αγωγής (Κ.Φ.Α.) να διεκδικήσουν θέση διευθυντή σε Γυμνάσια και Λύκεια. Σήμερα, οι Κ.Φ.Α. αποτελούν την τέταρτη πολυπληθέστερη ειδικότητα που καταλαμβάνει διευθυντικές θέσεις σε σχολεία. Έτσι, προκύπτει το ερώτημα. Μπορούν οι Κ.Φ.Α. να είναι αποτελεσματικοί σχολικοί ηγέτες; Σκοπός της παρούσης εργασίας ήταν να μετρήσει τις επιδόσεις των διευθυντών - Κ.Φ.Α., σύμφωνα με τις αντιλήψεις των εκπαιδευτικών τους και να ανιχνεύσει την διαφοροποίηση των αντιλήψεων τους βάσει φύλου και ειδικότητας. Χρησιμοποιώντας το ερωτηματολόγιο Principal Instructional Management Rating Scale προσαρμοσμένο στην ελληνική πραγματικότητα, συνολικά ρωτήθηκαν 580 εκπαιδευτικοί σε 35 σχολεία, που διοικούνται από Κ.Φ.Α. Χρησιμοποιώντας την τεχνική «ανάλυση του χάσματος», τα αποτελέσματα ήταν στατιστικά σημαντικά σε όλα τα ερωτήματα του εργαλείου μέτρησης. Συμπεραίνεται, πως οι Κ.Φ.Α. για να πετύχουν αποτελεσματική διοίκηση θα πρέπει να βελτιωθούν: α) στη προώθηση επαγγελματικής ανάπτυξης των Εκπαιδευτικών, β) στη παρακολούθηση προόδου και αξιολόγησης μαθητών, γ) στη παρακολούθηση & Βελτίωση μαθησιακής διαδικασίας, και δ) στον προσδιορισμό & Διάχυση των εκπαιδευτικών στόχων. Επίσης, βρέθηκε πως οι αντιλήψεις τους για την αποτελεσματική διοίκηση του Κ.Φ.Α. δεν διαφοροποιούνται βάσει του φύλου και την ειδικότητά τους.

Βιογραφικά Συγγραφέων

Ι. Αθαναηλίδης, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Επίκουρος Καθηγητής
Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού

Α. Λάϊος, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Καθηγητής
Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού

Γ. Κώστα, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Καθηγητής
Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού

Λήψεις

Δημοσιευμένα

2023-04-08

Πώς να δημιουργήσετε Αναφορές

Αλατζόγλου Α., Αθαναηλίδης Ι., Λάϊος Α., & Κώστα Γ. (2023). Η αποτίμηση της διοικητικής ικανότητας του καθηγητή φυσικής αγωγής, ως διευθυντή σε σχολικές μονάδες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις αντιλήψεις των εκπαιδευτικών. Άθληση και Κοινωνία, 1. ανακτήθηκε από http://ojs.staff.duth.gr/ojs/index.php/ExSoc/article/view/317

Τεύχος

Ενότητα

Παιδαγωγικά, Διδακτική της Φυσικής Αγωγής, Αθλητική Ψυχολογία